Himmeä kevätpäivä täynnä odotusta. Pensaiden leikkausta, kuopsuttelua, tunnustelua – kohta kaikki taas ryöpsähtää. Parasta on kun ei vielä ole mitään. Raparperi työntää punaista nenäänsä ilmoille, muut ojentelevat arkailevia silmujaan. Tästä ryhtyy suvi urkenemaan.
Kuunnellaan passioita illalla. Jykevästi jylisevät. Maalla saa soittaa täysillä, ei häiriinny kukaan. Kuiva kausi taittuu yölliseen sateeseen. Väsyttää raukeasti, kun on katsellut tyttärien raatamista. Oma liikunta vähenee. Veneeseen pääsen vielä ja veneestä pois. Puita olisi pienittävä. Lintujen sekakonsertti rannassa raikuu.
Vaalit jäävät jo kauas. Täälläkin Kyrön perällä perussuomalaiset menettivät johtoasemansa. Demarit on ensimmäistä kertaa kunnan historiassa suurin ryhmä. Hiljaista on, ei kuulu juhlintaa. Katsotaan mikä muuttuu vai muuttuuko mikään. Keskustakin pärjää, Katariina Pylsy on äänikuningatar, syystä kyllä. Jouni Ovaska kannoilla. Helsingissä Eija-Riitta pääsi ainoana kristillisdemarina valtuustoon, vaikka ei nostanut sormeaankaan vaalitöihin. Paljon muita tuttuja ei enää olekaan listoilla kummassakaan kunnassa.
Luin loppuun Anneli Kannon romaanin Rottien pyhimys (2022) vasta nyt. En pysy enää ilmestyvän kirjallisuuden tasalla. Mutta tämä olikin erinomainen ja mitä sopivin pääsiäiskirja juuri nyt. Myönteinen yllätys on aina iloinen tapaus. Ihailin romaanin kieltä ja kerrontaa, missä historiallinen klangi saadaan muhevasti ja luontevasti ilman teennäisyyden tuntua. Monet ilmaisut ja sanavalinnat riemastuttivat. Hieno suoritus. Hattulan kirkkomaalausten synty ja tausta ja merkitys tulevat vaikuttavasti esiin. Hyvin ja perinpohjin on Anneli aiheen tutkinut.
Tuli heti tarve poiketa seuraavalla matkalla Helsingistä tänne Hattulan kirkon kautta. Mutta kirkko lienee avoinna vain kesäisin. Vielä äskettäin Anneli järjesti omia opastuksiaan kirkossa ja esitteli maalauksia. Kunpa jatkaisi vielä jonkun kerran. Kuinka vanhat maalaukset voivat näin äkisti alkaa kiinnostaa. Romaani kertoo paljon paitsi maalareista, yhteisöstä, uskomuksista, kirkosta ja tapakulttuurista – silti ennen kaikken taiteen voimasta ja merkityksestä.
Toinen pyhien aattoon osunut teos oli se paljon keskusteltu tv-sarja Adolescence, jota Netflix näyttää. Olisi kiva kun kaikki näkisivät eivätkä vain kanavan ostaneet. Kerrankin maineensa veroinen sarja, aito ja väkevä, dokumentin kaltainen ja silti sepitetty, täysin uskottavasti kerrottu 13-vuotiaan pojan tekemä murhatapaus. Vaikka aihe on kauhea, miellyttävää käsittelyssä oli henkilöiden inhimillistäminen kauttaaltaan. Edes poliisi ei ollut paha, vaan hyvin empaattinen, pojan sympaattisesta isästä puhumattakaan. Kliseinen syyttely oli kuvauksesta kaukana. Näyttelijöiden osuus on niin väkevää kuin he eivät mitään roolia näyttelisikään.
Nyt kun sarjasta keskustellaan, viimeksi radion Kulttuuriykkösssä, voidaan aina keksiä kaikenlaisia fiksuja vaihtoehtoja ja psykologisoida teoreettisilla epäuskottavuuksilla, mutta ne ovat kärpästen surinaa sen otteen rinnalla, joka sarjassa katsojaa kouraisee. Aina voi väitellä viivahteista, mutta kokoanisvaltaisen elämyksen osalta olen samaa mieltä Brittien pääministeri Starmerin kanssa siitä, että näytettäköön tätä kaikissa kouluissa, muuallakin kuin Britanniassa. Aina juuriin menevä tyrkkäys jotakin myönteisiä seuraamuksia saa aikaan. Meilläkin tekisi terää niin ala- kuin yläasteilla katsoa varoittavana ja opastavana esimerkkkinä.
Itse asia, aikamme hillitön keskittyminen ulkonäköön, vetovoimaan, ulkoiseen kilpailuun tuottaa jo varhaisvaiheissa tällaisia neurooseja – ja päälle sitten syrjäytymiset ja kaikki tietoiseet julki- ja nettikiusaamiset. On siinä ihmisen identiteetti kovilla lapsesta alkaen. Kaameata jos joku incel-nimetty pakkomielle heittää luonnollisen kehityksen raiteiltaan heti herkimmässä iässä. Puhutaan selibaatista jo 13-vuotaan ongelmana! Seksiä ja sen variaatoita kihisevä yhteiskunta naulaa lapsensa sellaiseen kilpapyörään, että ulospääsy voi pahimmillaan tapahtua pistooli tai veitsi kädessä.
Pääsiäiseen kuuluu julma uskonnollinen kauhukertomus, jota toistetaan vapautuksen ja ylösnousemuksen edellytyksenä. Saavuttikohan tämä brittiperheen söötti poika koskaan mitään vapautusta tekonsa ja tunnustuksensa jälkeen, saati hänen teinityttöuhrinsa. Entä me katsojat, tuliko mikään katharsis eläytyvästä kokemuksesta. Kun pojan perhe kyynelehti ja halaili toisiaan tuskissaan sängyllä, tuli kyllä tarve liittyä tavalla tai toisella joukkoon. Miten se voisi tapahtua, en tiedä. Kertokoot viisaammat. Onneksi ei ole vastaavaa kokemusta lähipiirissä. Se olisikin jo ylivoimainen taakka kannettavaksi.
19.4.2025